Osteopathie2022-12-16T19:40:22+00:00

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele zachte therapie. De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen, en dit op drie verschillende terreinen.

1) In ons bewegingsstelsel staat de wervelkolom met het bekken en het sacrum centraal. Ook is er een verbinding tussen de schedel en het sacrum waartussen de wervelkolom met het ruggemerg zich bevindt. Spieren en zenuwen worden van hieruit gedirigeerd.

Met mobiliserende technieken en manipulaties kunnen wij gewrichten, blokkades en verkrampingen losmaken nadat een juiste diagnose wordt vastgelegd in het bewegingsstelsel.

Wat is osteopathie?

2) Een ander niveau, het viscerale, is het geheel van organen, die niet alleen onder elkaar een invloed hebben maar die ook continue signalen ontvangen en doorsturen naar het zenuwstelsel langs het ruggemerg, dit door middel van zenuwstrengen, plexussen.  Hier kunnen we met specifieke handgrepen een indruk krijgen van de constitutie van de organen en hun beweeglijkheid en deze ook met onze handen mobiliseren, ter bevordering van hun functie.

Het zenuwstelsel in het kader van osteopathie

3) Naast die 2 systemen is er ook het cranio-sacrale gedeelte in de osteopathie waarbij de osteopaat door middel van handgrepen (op het hoofd) de ritmische beweging van het cerebrospinaalvocht helpt te ondersteunen in de schedel, en zo in het ruggemerg tot aan het sacrum.

Tussen deze 3 niveau’s is er een continue dynamische wisselwerking waarbij het belangrijk is alle mogelijke verbanden te onderzoeken om een accuraat behandelingsplan op te maken. Bijvoorbeeld: chronische rugklachten kunnen een verband hebben met de darmen, of omgekeerd.  Zo kan men ook last hebben van rechternek – of schouderklachten doordat de lever overbelast is (zie figuur hierboven).

Uiteraard weet de osteopaat vanuit zijn opleiding wanneer hij patiënten voor nader medisch onderzoek best doorverwijst naar de huisarts.

Voor wie is osteopathie bedoeld?

Osteopathie is voor alle leeftijden en helpt bij:

  • rugklachten, heup – knie – voet – schouder – elleboog – nekpijn
  • uitstralende pijn bij armen en benen
  • stijve gewrichten en /of verkrampte spieren
  • bekkeninstabiliteit
  • hoofdpijn, duizeligheid, migraine, vermoeidheid, whiplash
  • maag – en darmproblemen
  • peesaanhechtingsontstekingen: tenniselleboog – achillespees
  • urine incontinentie problematiek
  • reumatische klachten
  • zeker ook preventief bij sporters of bij 60-plussers om de beweeglijkheid in de gewrichten te behouden.