Atlasbehandeling2022-12-16T19:40:58+00:00

Atlasbehandeling

Wat is een atlasbehandeling en wat is het doel?

De ‘atlas’ is de bovenste halswervel net onder de schedel. Minieme verandering van positie van de atlas ten opzichte van de schedel kan verschillende gevolgen hebben wanneer deze bepaalde bewegingen in de nek verhinderen. We spreken dan van een atlas uit balans. De oorzaak hiervan kan heel verschillend zijn: meestal na een trauma, zoals een val, een stoot, een verkeersongeval (whiplash) of eventueel al van in de kindertijd of van tijdens de bevalling.

Atlas behandelingDe atlasbehandeling is een dieptemassage met vibreerstift in de spierloge ter hoogte van de bovenste halswervels (zonder manipulatie) met als bedoeling de schedel zo ontspannend mogelijk te laten balanceren op de atlas. Omdat deze balans zeer cruciaal is in regelmechanismen van lichaam én geest, leidt deze behandeling tot structurele en functionele verbetering van heel het organisme en versterkt zij het zelfgenezend vermogen op zowel fysisch en psychisch vlak. De spierloge die de schedelbasis verbindt heeft een aantal bijzondere kenmerken. De diepere lagen zijn manueel nauwelijks of niet te bereiken met de handen, vandaar het gebruik van de vibreerstift.

Specifieke werking

In deze diepere lagen zitten bijzonder veel kleine voelorganen, ook receptoren of sensoren genoemd, die registreren welke positie het lichaam in de ruimte heeft en ook in welke spanningstoestand de spieren en pezen van het hele lichaam zich bevinden. Deze receptoren staan in contact met het evenwichtsorgaan in het binnenoor en hebben directe verbindingen met bepaalde hersencentra, die verantwoordelijk zijn voor de oriëntering in de ruimte en zodoende de grove en fijne motoriek beïnvloeden.

Verder staan ze in contact met gebieden in de hersenen waar pijnsignalen uit het bewegingsapparaat verwerkt worden. Deze receptoren vormen dus een waarnemingsorgaan, dat informatie naar de hersenen stuurt, waar deze in bepaalde reacties wordt omgezet.

Met de atlasbehandeling heeft men de mogelijkheid om deze informatieverwerking te corrigeren en bij te sturen in de richting van een meer ontspannen functioneren op fysiek én psychisch vlak (zie atlasbehandeling.be).

De atlas draagt niet alleen de schedel, maar zorgt ook voor de ophanging, de balans en de tonus van de wervelkolom en van het gehele skelet.

Indicaties en frequentie

Alhoewel whiplash de echte indicator is voor atlasbehandeling zijn veel andere klachten zeker ook aangewezen. Aangezien er een rechtsreeks verband is tussen schedel/atlas en   L4 – L5/sacraal via het ruggemerg en de wervels, kan atlasbehandeling ook aangewezen zijn bij allerlei rugklachten en hernia’s, met of zonder uitstraling in armen of benen.

Indicaties: hoofdpijnen, duizeligheid, migraine, nekpijn, stijve nek, rugpijn, lumbago, hernia, scoliose, geblokkeerde wervelkolomzenuwen, pijn in het heupgewricht, kniepijn, meniscusproblemen, beenlengteverschil door bekkenscheefstand, tot en met holvoeten en hamertenen. Ook tinnitus- en vertigoklachten, sinusklachten, schildklierklachten, kaak- en gebitsklachten gaan vaak duidelijk verbeteren met deze behandeling, en/of een meer duurzaam effect van andere behandelingen mogelijk maken.

Een basisbehandeling bestaat meestal uit twee behandel-sessies, doorgaans met een zes à acht weken tussentijd. Afhankelijk van de leeftijd, de ernst van de klachten en het aanpassingsvermogen van uw conditie, zijn er soms opvolgbehandelingen aangewezen; de tussentijden hierbij zijn doorgaans ook langere perioden (maanden). Voor sommige mensen blijft een herhaling 1 à 2x per jaar aangewezen.